Havza Genelgesi (28 Mayıs 1919)
Ekim 22, 2018Mustafa Kemal Paşa, Havza’ya geldikten sonra işgallere karşı direnme amacıyla çeşitli bölgelerdeki millî kuruluşların yaygınlaştırılması için çalışmalara başladı.
Mustafa Kemal, 28 Mayıs 1919’da sivil ve askerî yöneticilere yolladığı Havza Genelgesi’nde işgallerin protesto edilmesi için mitingler yapılmasını, İtilaf Devletleri temsilciliklerine uyarı telgrafları gönderilmesini, ayrıca Hristiyan azınlığa karşı saldırı ve düşmanlıklarda bulunulmamasını istemiştir.
Havza’da Mustafa Kemal Paşa’nın da katıldığı bir miting düzenlenmiştir (30 Mayıs 1919).
Yurdun çeşitli bölgelerinde düzenlenen mitinglere binlerce insan katıldı ve bu mitingler halk arasında büyük bir heyecan yarattı. İşgallere karşı gösterilen tepkilerden rahatsız olan İngilizler, Damat Ferit Paşa Hükûmeti’ne baskı yaparak Mustafa Kemal’in geri çağrılmasını istedi (8 Haziran 1919). Mustafa Kemal Paşa, kendisini geri çağıran Harbiye Nezaretine oyalayıcı bir cevap vererek Amasya’ya geldi.
- Ordu birliklerine askerin terhis, silahların teslim edilmemesini bildirdi. (Mondros ateşkesine karşı çıkış)
- Anadolu’nun işgaline derhal son verilmelidir.
- Samsun ve Karadeniz yöresinde Rumlar Siyasi isteklerinden vazgeçerlerse güvenlik sağlanabilir.
- Yunanlıların İzmir’i işgale hakları yoktur.Derhal İzmir’i boşaltmalılardır. Bununla ilgili yurdun her tarafında protesto mitingleri düzenlenmelidir. (Ulusal bilincin tepkiye dönüşmesi amaçlanmıştır.)
M.Kemal Havza genelgesiyle görev ve yetki alanının dışına çıkmıştır. Bu nedenle İstanbul’a geri çağrılmış ancak dönmemiştir.